De la Napoleon am învăţat să nu ne spălăm

,,Istorie pentru cei care se tem de istorie. De la Napoleon am învăţat să nu ne spălăm”Sebastian Schnoy

Puteţi comanda această carte de aici.

„Se spune că paradisul ar fi în acel loc în care există poliţişti britanici, mecanici germani, bucătari francezi, iubiţi italieni şi guvernanţi elveţieni. Iar infernul acolo unde bucătarii sunt britanici, poliţiştii germani, mecanicii francezi, iubiţii elveţieni şi guvernanţii întregii poveşti italieni.”

Astfel debutează cartea. Mi-aş permite să îi adaug ultimei părţi o continuare: politicienii şi jurnaliştii sunt români.

Pentru a vă face să înțelegeți mai bine despre ce este vorba în această carte: vă amintiți acele momente din interminabilele ore de istorie, când profesorul se oprește brusc din înșiruit ani și locuri? Se lasă ușor pe spate și vă spune: ,,Fiți atenți, o să vă povestesc ceva!”. Și toți stăm și așteptăm, cu urechile ciulite, știind că suntem pe punctul de a râde incontrolabil, deoarece domnul profesor ne va spune ceva ce nu este în manual. Și așa și este, ne relatează ceva plin de umor, dar pe subiect, iar noi ajungem să reținem lecția doar pentru că o asociem cu acea povestioară.

Ei bine, cartea aceasta este alcătuită doar din acele momente.

Un anumit lucru m-a atras foarte mult la Sebastian Schnoy, acesta afirmând faptul că anii sunt irelevanți în istorie, de unde şi lipsa frecvenţei apariţiei acestora în carte. Acesta consideră că istoria ar fi mult mai plăcută dacă am renunța la studiul fiecărui război, motiv pentru care el nu se axează atât de mult pe războaie, acestea fiind doar amintite în treacăt. Un pont bun, pe care nu orice profesor îl vinde elevilor. Vă spune asta cineva care a luat nota 10 la BAC la istorie, prezentându-se în sala de examen doar cu nişte secole vagi în minte. Să trăiască Mircea cel Bătrân şi să trăiască şi sultanii! Nu pot avea aceleaşi urări de bine faţă de profesoara de istorie, pentru că dânsa m-a ţinut în media 9. Revenind…

Lucrarea de față reprezintă o trecere în revistă a istoriei mai multor popoare. În principal, vorbim despre greci, italieni, francezi și britanici, după fiecare capitol amplu despre aceștia urmând o listă cu ,,Ce le datorăm”. Desigur, se vorbește foarte mult despre istoria germenilor, autorul fiind german, acesta neferindu-se să prezinte istoria Germaniei cu acuratețe, numindu-și strămoșii barbari. Nişte maimuţe neatinse de vreo urmă de evoluţie.

De asemenea, sunt amintite multe alte popoare. Chiar și tovarășul nostru Împușcatu’ este amintit de două sau trei ori. Că deh, ce ar fi istoria fără Nicu? Istoria ar fi pustiu!

Capitolele au niște titluri savuroase, fiind urmate de câte un citat și mai savuros:
În scenă intră grecii – şi preiau rolul principal • Apariţia italienilor: măreţul show • În premieră la Vatican: pornocraţia, sau domnia cocotelor • Singură-singurică pe lista de bestseller din 1455: Biblia • Stradivarius – calitate made in Italy • Un taxi pentru baricade • Ideile nu pot fi împuşcate • Francezii la maxim: glamouroşi, furioşi, curioşi • Drept de vot de la 16 ani? Rege de la 16 ani! • De la sublim la ridicol • Moscova, adresă necunoscută • Guest star pe scena europeană: britanicii • Afurisitul secol XX • „Yes, we can!“ • Susţinerea natalităţii prin pene de curent • Statele Unite ale Europei

Citându-mă pe mine, putem observa ceea ce am spus la un moment dat despre această carte, după ce parcusesem 50 de pagini:
Căutam niște cărți de istorie și am dat peste această carte. Istoria fără războaie, prezentată într-o manieră prin care să fie înțeleasă de oricine. Am citit doar primele 50 de pagini, dar o voi termina cât de curând posibil. Gândiți-vă la asta: acum 3000 de ani, țările sunt elevi într-o sală de clasă. Germanii sunt colegii ăia mai proști, care îi detestă pe greci și italieni, care erau olimpici. Pitagora scria niște formule pe tablă, fiind la răspuns, timp în care germanii grohăiau în spatele clasei. Dacă această sală de clasă s-ar reconstitui în zilele noastre, germanii ar fi olimpici, iar grecii și italienii – niște corigenți din ultimele bănci. Românii băteau mingea şi atunci, dar şi acum. Pardon, dacii erau la o oină cinstită în curtea şcolii, iar românii nu bat mingea. Sparg nişte seminţe şi fumează pe ascuns în baie.

Un fragment adorabil din carte:

„[…] şi din nou extremiştii au fost cei care au pus mâna pe putere. În scurt timp, o mare parte din populaţie a fost trimisă în Gulag, în temutele lagăre de muncă şi de exterminare. O glumă amară din acele vremuri redă cât se poate de bine situaţia: trei deţinuţi stăteau de vorbă. «Cum aţi ajuns aici?» întreabă primul. «Am fost împotriva lui Troţki. Şi dumneavoastră?» «Oh, am fost în favoarea lui Troţki.» Apoi i se adresează celui de-al treilea: «Dar dumneavoastră? De ce vă aflaţi aici?» «Eu sunt Troţki.»“

Nu știu dacă am spus asta despre autor, dar acesta deține studii în istorie, iar astăzi este considerat a fi cel mai amuzant istoric german. După profesorul meu de istorie din liceu, bineînţeles.

Nu știu ce să spun, umorul german este diferit față de umorul nostru, multe glume se pierd prin traducere, dar cartea rămâne copioasă. După terminarea ei, nu știu câți ar gusta-o. Totuși, este mai mult o carte pentru cei pasionați de istorie. Părerea mea. Vezi o serie de evenimente cunoscute de către tine într-o nouă lumină, prezentate din o cu totul altă perspectivă.

Să nu uit să precizez: ador textura copertei. Nu este lucioasă, este oarecum opacă. Un carton subțire, pretențios. Nu știu. Eu zic să achiziționați cartea, pentru a vedea despre ce vorbesc.

🙂

Lectură plăcută să aveți! 

P. S. M-am tot axat pe lucrări mai mult științifice, poate îmi recomandați voi un roman de dragoste, ceva românesc, ceva franțuzesc, ceva rusesc. Ceva care să mă surprindă. Ceva, ceva, ceva. Altceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close